Otázka v diskusi:
Vyúčtování pracovní cesty - kurz
Blanka Frydrychova,
5.8.2024
Dobrý den,
zaměstnanec byl v květnu na služební cestě. Letenky byly zaplaceny v květnu firemní kartou. Strženo z účtu v květnu.
Vyúčtování pracovní cesty jsme dělali vzhledem k onemocnění kolegyně až v červenci. Prosím jaký kurz mám použít, když účtuju náklady za letenky? Ten, který používáme v účetnictví v měsíci účtování, to znamená ten červencový? Nebo ten květnový, protože z účtu se nám to strhlo v květnu. Tak aby nám při vyrovnání nevznikl kurzový rozdíl. Děkuji předem za pomoc
3 odpovědi:
-
Dobrý den,
Pokud jde o cestovné zaměstnance pro potřeby vyúčtování pracovní cesty ( a cestovních náhrad tedy případného zahraničního stravného ). Během zahraniční pracovní cesty náleží zaměstnanci stravné v měně příslušné cizí země.
Myslím si, že pak pro přepočet eur ( nebo jiné cizí měny ) použijete kurz vyhlášený ČNB platný v den nástupu zahraniční pracovní cesty. V případě, že by se jednalo o sobotu, neděli příp. státní svátek, použijete poslední známý kurz ČNB.
-
Dobrý den, mě nejde o vyúčtování zaměstnanci. Jde mi o náklad ze služební cesty, který byl zaplacený firemní kartou. Kartou zaplaceno 31.5. 157 €(3888,32CZ), protože zaúčtováno kurzem měsíce května(25,145).
Vyúčtování služební cesty účtováno v červenci, kdy je kurz 25,03(3929,73).
A teď otázka, mám zaúčtovat ty letenky do účetnictví červencovým kurzem, pak mi při vyrovnání tohoto dokladu se strženou platbou z účtu vznikne kurzový rozdíl 41kč do výnosů, nebo mám zaúčtovat ten doklad za letenky do července s kurzem, kdy byla platba za letenky stržena, ať nevznikne žádný kurzový rozdíl?
-
Dobrý den,
účtujete o obchodním případu ( nákup letenek ) samotná úhrada je vyrovnáním závazku, kurzový rozdíl vznikne teprve úhradou, na základě časového posunu z účetního pořízení obchodního případu ( FA za letenky pokud je v cizí měně - pokud používáte denní kurz dle ČNB ) a prodlevou kdy dojde k proplacení.