Otázka v diskusi:
Selfbilling
Blanka Frydrychova,
16.7.2024
Dobrý den, prosím Vás máte někdo zkušenosti se selfbillingem? Máme nově selfbilling se zákazníkem z ČR, ale fakturujeme mu v Eurech. Dostanu od zákazníka fakturu, ale všimla jsem si, že používá jiný kurz. V eurech nám částka souhlasí, ale v CZK ne. Jde mi o DPH. Máte s tím někdo zkušenosti? Ani totiž nevím, kde v programu (SAP) změnit kurz, když vystavuju fakturu ze skladu. Další věc je, jak se postavit k faktuře, kterou nám vystavil zákazník, ale mám na ní špatné ceny, nižžší než máme my. Hádáme se s ním, ale trvá to, a já nevím, jak postupovat?
5 odpovědí:
-
Dobrý den,
self-billing - ZDPH §28 odst.6 Osoba povinná k dani může k vystavení daňového dokladu písemně zmocnit osobu, pro kterou se plnění uskutečňuje, nebo třetí osobu.
V principu existují dva okruhy problémů.
Tím prvním je evidenční číslo dokladu. Váš odběratel vystavuje fakturu a přiřadí jí své evidenční číslo. Vy fakturu následně zapíšete do svého informačního systému (vyfakturujete zboží či služby) a váš informační systém přiřadí faktuře naprosto jiné číslo. Vzhledem k tomu, že jste odběratele písemně zmocnili k tomu, že za vás bude doklady vystavovat, tak správné je to jeho evidenční číslo faktury. Musíte vykázat s cizím evidenčním číslem. Zkontrolujte si, že jste schopni do vašeho SW systému vložit cizí evidenční číslo i na odeslané faktuře a s tímto číslem také v kontrolním hlášení vykázat.
Druhým problémem je to, že opravdu musíte všechny důležité částky vykázat přesně tak, jak je to na faktuře vystavené odběratelem. Zde nejde o žádné kurzové rozdíly, při vystavení FA odběratelem za dodavatele ( self-billing ) odběratel vystavuje doklad tak, jak by jej vystavit mohl a měl dodavatel. tedy systém musí být nastavený tak, aby byl doklad vystavený systémem self-billing u dodavatele a odběratele naprosto shodný, tedy jak na ev. číslo daňového dokladu, tak na sazby a částky DPH. Účetnictví vedete v české měně, to že je na FA uvedena také částka v EUR, nic neznamená, do účetnictví a DPH vykazujete v Kč.
Tedy tady vám vůbec nemá co nesedět, to je spíše chybné nastavení v účetních SW, kdy nepoužíváte shodné kurzy ( kurz je uveden na FA ) případně to nemáte dobře nastaveno v účetním systému. Znovu i pokud je FAV v EUR, je povinnou náležitostí na ní uvádět základ daně, daň a cenu celkem v Kč. (program SAP bohužel neznám )
Poslední věcí jsou opravy daňových dokladů, pokud potřebujete opravit FV ( i kdyby v self-billing ) pak jí opravujete naprosto stejně jako klasickou FV a sice opravným daňovým dokladem ( dobropisem / vrubopisem ) pokud máte self-billing musí za vás i DBP/ VBP vystavit odběratel. Opět je to o interním nastavení.
-
Dobrý den, děkuji za odpověď. Asi dva měsíce jsem vystavovala faktury špatně, odváděla jsem větší DPH než zákazník přiznával. Myslíte, že musím udělat opravné DPH? Nebo to FÚ nebude řešit, když jsem odvedla víc, než jsem měla?
Další věc je, co když mi zákazník SBL fakturu nevystaví. Mám čekat na jeho SBL fakturu i za cenu toho, že on ji bude mít vystavenou v jiném měsíci? Jde mi o to, že za správnost faktur pořád ručím já.
Ještě jednou děkuji
-
Tak jsem zjistila, že ty rozdíly nejsou veliké, jde o korunu, max. 2.
A někdy tedy odvádím větší DPH, než si zákazník nárokuje. Někdy opačně. Řeší toto finanční úřad? Nebo musím mít tedy částku DPH na halíře stejnou jako odběratel?
-
Dobrý den,
no to je nadlouho :- )
1- Asi dva měsíce jsem vystavovala faktury špatně, odváděla jsem větší DPH než zákazník přiznával. Myslíte, že musím udělat opravné DPH? Nebo to FÚ nebude řešit, když jsem odvedla víc, než jsem měla
* Neumím odpovědět, nemohu si zde hrát na nějaké predikce s FÚ, pokud byste situaci řešila pak opravným daňovým dokladem, při vystavení DBP nevystává většinou nutnost dělat dodatečné DPH. DBP /VBP zadáte do období spadajícího k vystavení opravy.
2 - Další věc je, co když mi zákazník SBL fakturu nevystaví. Mám čekat na jeho SBL fakturu i za cenu toho, že on ji bude mít vystavenou v jiném měsíci? Jde mi o to, že za správnost faktur pořád ručím já.
* Ani při SBL není možné aby vystavená FA odběratelem ( za dodavatele ) byla vykázána u odběratele ( u vás ) v jiném období něž je DUZP na dokladu, myslete na to že u vás jde o vydané FA ( byť je za vás vydá odběratel ) a u vydaných dokladů není možné posunout odvod DPH. Pokud by se vám to stalo, že FV za vás v SBL dojde pozdě a je již odeslané DPH kde chybou nějaké komunikace není uvedena, je povinností výstavce - tedy vás udělat opravné nebo dodatečné DPH a KH.
3- Tak jsem zjistila, že ty rozdíly nejsou veliké, jde o korunu, max. 2.
A někdy tedy odvádím větší DPH, než si zákazník nárokuje. Někdy opačně. Řeší toto finanční úřad? Nebo musím mít tedy částku DPH na halíře stejnou jako odběratel?
* Pokud půjde o haléřové rozdíly, většinou si můžete otestovat DPH a KH přes online FÚ MOJEDANE. CZ a to tak že nahrajete DPH a KH v xml. do tohoto portálu a zadáte si funkci protokol chyb. Pokud půjde o nějaké haléřové nedostatky, systém vyhodnotí chybovost jako tzv. propustnou chybu ( to je drobnost, která nevede k dalším krokům ze strany FÚ ) . Pokud by byla chyby hodnocena jako propustná závažná ( již nedoporučuji odesílat, závažné chyby již bude FÚ řešit ) a pokud to vyhodnotí jako nepropustnou chybu ( tak to ani systém nepovoluje vůbec odeslat, to FÚ ani v takovém stavu nepřijímá )
-
Vy jste nejlepší, děkuji za Váš čas a odpovědi:-)