Pronájem auta zaměstnancem zaměstnavateli

Lenka Klocová, 16.6.2024

Dobrý den, mám dotaz k pronájmu osobního auta zaměstnance zaměstnavateli. Zaměstnanec by pronajal své jediné auto zaměstnavateli, zaměstnavatel by vedl evidenci služebních cest, platil PHM, běžné výdaje na provoz ... Pronajímatel by platil pojištění.
Osobně se mi to moc nelíbí, volila bych jen variantu proplacení cestovních náhrad zaměstnance při služebních cestách.
Co si o tom myslíte? V případě, že je to možné, jak stanovit cenu nájmu?
Děkuji.

1 odpověd:

• Michal Mach, 16.6.2024

Dobrý den,

možné to je, ale znamenalo by to určité věci, pokud bude FO ( dosud nepodnikající a je jedno že je v PP ) pronajímat svoje auto zaměstnavateli, stane se podnikatelem. Jde o tzv. pronájem a půjčování movité věci, musí si vyřídit ŽL , samozřejmě se bavíme o podnikání tedy ten zaměstnanec se současně stane podnikající FO ( OSVČ ) pravděpodobně tzv. OSVČ vedlejší.

Pokud si vyřídí ŽL nebude to problém, ale bude platit vše jako ostatní OSVČ ( vč. SP a ZP OSVČ ). V tom pronájmu pak půjde o obchodní vztah OSVČ vs. firma ( tedy vztah B2B ) a tedy všechno si musíte ujednat smluvně, jako cenu pronájmu, kdo platí jaká pojištění, co se stane pokud dojde k poškození vozu, kdo hradí provozní údržbu a kdo hradí případné opravy poruch vozu a zda může s vozem vyjet i jiná osoba.
    Cena za pronájem má být cenou obvyklou ( tržní ) v daném místě a čase, zjednodušeně prostě obdobná, jako by stálo zapůjčení vozu v místní autopůjčovně.

Pokud by si ale zaměstnavatel takto pronajal OA od FO OSVČ, která je současně jeho zaměstnancem, pak už by v případě služební cesty tímto vozem neproplácel ( po dobu co jej má v nájmu ) žádné cestovní náhrady, protože po dobu nájmu s tím vozem disponuje zaměstnavatel, jako s vlastním, dokonce si myslím, že by to šlo tak daleko, že pokud by toto vozidlo využíval zaměstnanec i soukromě, muselo by se to chovat obdobně, jako když zaměstnavatel přenechá služební vůz zaměstnanci i k osobnímu použití ( pak se mu do mzdové pásky dodaňuje 1% z PC vozu ) .