Otázka v diskusi:
Účetnictví restaurace, kavárny
Lenka Klocová,
18.5.2023
Poprosím o základní info k účtování provozu restaurace, kavárny. Hlavně k účtování zásob. Váhám nad tím, kam zařadit vstupy do restaurace. Mělo by být vše zboží? Nebo to, co se používá k vaření, bude materiál? Co třeba víno? Mělo by být zboží, ale je možné použít i k vaření. A co káva? Vyčleňovat také do materiálu nebo jde o zboží? Dost dobře si nedovedu představit u pořizování přijatých dokladů členění na materiál a zboží.
Předpokládám, že jednodušší je použití způsobu B účtování o zásobách, tedy vše do nákladů a 31.12. proúčtovat zůstatek zásob. Má se i při tomto způsobu účtovat o nákladech pro osobní potřebu, dary, odepsání apod. nebo jen 501, 504?
I při způsobu B budu požadovat vedení skladu. Mám požadovat výstupy ve formě inventury a členění úbytku zásob každý měsíc nebo mi postačí 1x ročně?
Ještě k tomu připíchnu info ke zdanění DPH. Všechny tržby budou zdaněny 10% DPH?
Děkuji Vám za jakékoliv rady a postřehy.
7 odpovědí:
-
Dobrý den,
asi nikdo Vás nebude učit účetnictví skrze diskusi, účetnictví je práce jako každá jiná a účetní OSVČ nebo účetní firmy nabízejí vedení účetnictví jako komerční službu, kterou si musíte samozřejmě zaplatit. Stejně když jdete k lékaři, určitě vás nebude zaškolovat v lékařské praxi někde ne chodbě čekárny. účetnictví je odborná činnost, kterou vykonávají minimálně středoškolsky vzdělané účetní s 5 letou praxí ( minimálně ).
Najděte si zkušenou účetní ve vaší lokalitě, pokud účtujete sama a nemáte s tím zkušenosti ( evidentně se ptáte v podstatě na vše, od účtování zásob, skladech, rozlišení daňových a daňově neúčinných nákladů, odepisování majetku, inventarizací a ještě ke všemu DPH na výstupu.
To asi nepůjde, to by bylo nadlouho a já mohu přispět do diskuse ale účetní rekvalifikace nemám v portfoliu. Samozřejmě může to vzít někdo jiný a začít krok po kroku. Nemyslím to zle ale, vyhněte se zbytečným problémům, pokud s tím nemáte zkušenosti. PS. SÚ a MONEY otevírá kurz samostatná účetní ( zvažte to ).
-
Já jsem se ptala spíše na zkušenosti těch, kdo provoz restaurace účtují. Principy účtování zásob jsou mi jasné, ale praxe je vždy přece jen jiná, nikdy to není ideální. Tak se ptám, jak to v praxi řeší účetní, hlavně spolupráci s klientem. Co se týká účtování 501 x 504 v restauraci, přečetla jsem si k tomu spoustu informací v diskuzích, ale jasný závěr nezazněl.
Se sazbou DPH mám pravdu nebo ne?
-
Hospoda se účtuje jaká každá jiná živnost, zásoby můžete účtovat způsobem A /B nic jiného účetnictví nezná a dokonce si můžete vybrat. 501 je materiál 504 je prodané zboží, samozřejmě u hospody budete účtovat o materiálu ( zboží je výrobek, oceněný a určený k prodeji ), oni nakupují potraviny ( ale né jako zboží ) ale jako surovinu pro další zpracování.
v hospodě účtujte způsobem B ( vše z potravin budete účtovat 501/321 ) a k 31.12 udělájí inventuru skladů a co je skladem proúčtujete 112/501, případně pokud bude část ve formě potravin ve formě polotovarů ( předpřipravené maso ) pak 122/501
způsob A není vhodný, tam by muselo fungovat vystavování skladových výdejek, v návaznosti na téměř denní spotřebu surovin a to žádná menší hospoda nemá
Pokud něco spotřebují pro osobní spotřebu ( sní to kuchař ) buď mu to přeúčtujete jako škodu či manko k úhradě, když to bude majitel :-) tak to přeúčtujete ze skladu na repre 513/112 ( 513 nedaňově )
Odpisy snad zvládnete, do 80.tis účtujte pořízené vybavení ( nevím co myčku ) do spotřeby, na 80 tis. to odepisujte .
Sazbu DPH ( je li plátce ) na FD opíšete z dokladu a na výstupu ( to jsou tržby ) jde o poskytování stravovacích služeb ( tedy tady se bavíme o tom, když v hospodě uvaří jídlo k přímé konzumaci ) tak je tam 10%
U piva je to aktuálně trošku " na vyšší dívčí " ale asi takto ( dávejte pozor ) pokud si host dá pivo v hospodě ( alkoholické ) a to točené ( obvykle půllitr k přímé konzumaci ) pak 10%,
netočené pivo prodávané v lahvích od výrobce jako doplněk ( například doplňková značka černých piv ) by bylo ale za 21%
pokud si ale natočí pivo s sebou do džbánku ( ke konzumaci mimo provozovnu ) pak 21%
pokud půjde o nealko, pokud bude konzumovat uvnitř pak 10%
-
Moc děkuji! I za to pivo. Jde o kavárnu, prý nevaří, tak o to je to jednodušší, vše bude zboží. Jen váhám jak s kávou, ale asi zřejmě také zboží. Souhlasíte?
S odpisy majetku problém nemám, jen jsem potřebovala trochu "nakopnout" s tím pohybem zásob, nebo spíše ujistit se, že uvažuju správně. Děkuji.
-
V kavárně účtujte o zboží pokud jej prodávají tak jek jej někdo zakoupil ( zboží v podstatě nepodléhá žádné dodatečné úpravě, ani tepelné ani estetické )
Příkladem : koupí si dort a beze změny jej prostě pouze přeprodá ( zboží )
koupí si dort ale sama si je dozdobuje a nevím co ( účtujte o materiálu nebo polotovarech )
koupí si mouku a vejce ( a z toto to upeče ) jde o materiál
Káva v sáčku prodaná tak jak byla zakoupena je zbožím , káva v rozdělaném stavu pro přípravu presa je materiálem
Pokud prodáváte kávu v kavárně (a ne do kelímku s sebou) pak poskytujete službu (pohostinství = kafe se lžičkou, hrníčkem, který pak umyjete ) je tam 10% DPH
Jednoduše všechny surovina které jakkoli opracujete a něco z nich připravíte, tepelně upravujete, atd účtujte jako materiál
-
Moc Vám děkuji!
-
Ať se Vám daří.