Prodej auta

Tomáš Minařík, 21.4.2023

Dobrý den,

v červnu 2018 jsem zakoupil auto na IČO. Uplatňuji výdaje paušálem a vůz je zapsán do hmotného majetku. Nyní bych chtěl vůz prodat (po červnu).

Četl jsem, že bych měl auto vyřadit a poté ještě vyčkat 5 let, abych neplatil daň z prodeje.

Je tomu skutečně tak?

Jeho prodejní cena je nyní asi 500 000 Kč. Kolik bych případně platil daň při jeho prodeji, kdybych ho prodal po červnu letošního roku?

Děkuji předem

4 odpovědi:

• Michal Mach, 21.4.2023

Dobrý den,

to osvobození je 1 rok u OA, ale u vozidel v podnikání se nepočítá od data pořízení, ale od vyřazení OA ( majetku ) z podnikání.

Pozor jedná se o daň z příjmu, pokud byste byl ( ještě ) plátce DPH, vyřazením OM z podnikání do osobního užívání, to by do časového testu zavdávalo také vrácení poměrné části DPH.

Pokud prodáte OA z majetku podnikatele, je jeho prodej příjmem z podnikání, ten vykazujete ve svém DP k DPFO jako OSVČ. Výdajem je pak jeho zůstatková cena ( bez dosavadních ( tedy již dříve uplatněných ) daňových odpisů tohoto DHM ) ale pouze v případě že jej odepisujete a vedete daňovou evidenci OSVČ.

Pokud uplatňujete výdaje v podnikání tzv. %-tem z příjmu, je výdajem pak tento %-ní paušál. Pokud byste měl př. 60%, pak do příjmu půjde 500 tis. a výdajem je 300 tis. ( 60% )
    Tento %-ní paušál obsahuje již veškeré uplatnitelné výdaje.

• Tomáš Minařík, 21.4.2023

Dobrý den,

děkuji za rychlou odpověď.

Takže ideálně bych měl auto po pátém roce vyřadit z podnikání a nechat si jej pak ještě rok (přepsat na sebe jako soukromou osobu)?

Uplatňují výdaje paušálem 60 %. Daň bych tedy platil 500 000*0,4*0,15=30 000Kč?

Předpokládám, že se mi zvedne taktéž sociální a zdravotní, že?
  • Michal Mach, 21.4.2023

Dobrý den,

ano. Pokud to prodáte v podnikání §7 ZDP, pak to vstupuje do přehledů SP a ZP OSVČ. Zda se vám zvednou také zálohy, to záleží jaké platíte aktuálně a jak by to vyšlo v novém přehledu. Obdobně také v daních, ta daň z příjmu, by v tomto případě byla skutečně 30 .tis., ale záleží jaké další slevy a odčitatelné položky si uplatníte ( minimálně sleva poplatníka je 30 840,- )
  • Tomáš Minařík, 21.4.2023

Dobrý den,

už je mi vše jasné. Mockrát vám děkuji a přeji hezký víkend.

S pozdravem, Minařík.