sleva na zdravotním pojištění

Šárka Koutná, 25.1.2023

Dobrý den,
prosím Vás, jsme zaměstnavatel s více jak 50% zaměstnanci s invalidním důchodem. Jak je to se slevou na zdravotní pojištění, když zaměstnance nepodepíše prohlášení poplatníka k dani (růžový formulář). Slevy na poplatníka a invaliditu nemá, to je jasné a slevu na zdravotní pojištění (od 1.1.2023 14074,-Kč)? Když prohlášení nepodepíše nemá nárok ani zaměstnavatel? Tvrdí nám to programátoři.
Děkuji za odpověď
Koutná

4 odpovědi:

• Michal Mach, 25.1.2023

Dobrý den,

Zaměstnání invalidních důchodců ovlivní odvod zdravotního pojištění u zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % osob se zdravotním postižením, pak zde de tvoří vyměřovací základ pro odvod zdravotního pojištění pouze rozdíl mezi skutečným výdělkem a stanovenou hraniční částkou . Musí se však jednat o poživatele invalidního důchodu. To se přiznám že jste mě zaskočila, Je jasné že nepodepíše li invalida prohlášení, pak neuplatňuje slevy ( vlastně má nižší mzdu ) ale on nemusí podepsat prohlášení ( případně si může slevy dodatečně uplatnit v DP ) , ale jestli je nutná provázanost slevy na ZP zaměstnavatele s uplatněním slevy zaměstnance ( tedy s podepsáním prohlášení ) , to nevím. Já osobně bych se jich zeptal, kdy to je uvedeno, protože invalida je invalidou ( pro zaměstnavatele ) i když prohlášení nepodepíše.

ale nevím, já jsem to dosud neřešil.
  • Michal Mach, 25.1.2023

Nejlépe uděláte, pokud si podáte dotaz přímo na ZP, kam odvádíte jako zaměstnavatel ZP. Podejte to mailem ať máte něco v ruce, oni normálně komunikují.
  • Šárka Koutná, 27.1.2023

Písemný dotaz jsem už vznesla na VZP, tak uvidíme, kdy bude odpověď. Taky si myslíme, že jsou to rozdílné věci - daň z příjmu a zdravotní pojištění a nevidím důvod, proč by zaměstnavatel i zaměstnanec neuplatnili slevu na ZP. Nikdo jim to už nevrátí.
    Přešli jsme na nový program a tam to nejde zadat ručně.
  • Michal Mach, 27.1.2023

Dobře jste udělala, někdy je nejjednodušší řešení, tím nejlepším.

Ať se Vám daří.