automobil pro soukromé účely

Peťule, 23.2.2009

Dobrý den,
mohli byste mi poradit ohledně půjčování automobilu v OM firmy svým zaměstnancům z pohledu DPH?
Naši zaměstnanci mají osobní automobil půjčený k soukr. užití. Dle zákona o DPH je základem daně výše celkových nákladů. Řešíme z jakých nákladů daného měsíce se základ daně skládá. Je to pouze z těch nákladů, u kteých jsme si nárokovali DPH nebo i z nákladů bez DPH jako je např. pojistné a měsíční odpis?
Moc děkuji za radu.

1 odpověd:

• Monika, 27.2.2009

Podle § 36 odst. 6 ZDPH se při dočasném využití obchodního majetku pro osobní spotřebu plátce nebo jeho zaměstnanců stává základem daně celková výše nákladů, tj. zaměstnavatel provede v rámci své vnitřní směrnice kalkulaci těchto nákladů (odpisy, pojištění, opravy a údržba aj.) a jejich propočet na jeden km. Základ daně pro odvod daně se pak stanoví vynásobením km ujetých pro soukromé účely. Ráda bych však upozornila, že takto se postupuje, pokud byl u příslušného majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně - u osobních aut však nárok na odpočet daně není. Možná se ale v daném případě jedná o auta kategorie N1.

Zdravím :)