automobil prodej

Blanka Hermanová, 25.2.2019

Dobrý den, právnická osoba v roce 2000 vložila osobní automobil jako nepeněžní vklad do podnikání (vklad do základního kapitálu), tj. DPH nebylo uplatněno.
Dnes chce tento osobní automobil prodat. Je nutné při prodeji odvést v tomto případě DPH. tj. prodejní cenu fakturovat včetně DPH?
Děkuji za odpověď

1 odpověd:

• Michal Mach, 26.2.2019

Dobrý den,
    přiznám se že si nejsem jistý, myslím si ( ale nejsem daň.poradce ) že při prostém prodeji DHM jej jako plátce DPH musíte podrobit odvodu DPH, protože prodej nesplňuje podmínky osvobození od daně z přidané hodnoty ani není prodejem majetku do zahraničí EU systémem RCH.

Při prostém prodeji nedojde k ovlivnění ZK, hodnota DHM ( stálých aktiv ) se pouze smění za aktiva oběžná a samozřejmě výnos z prodeje.

Pokud by vyčlenění toho DHM bylo formou rozhodnutí VH o snížení ZK, pak by se ( myslím si ) vyřazovalo toto OA způsobem ( účetním ) snížení aktiv na D a snížením pasiv na MD, a toto by DPH nepodléhalo, ale podléhalo by toto snížení ZK srážkové dani u zdroje ( obdoba vyplaceného podílu na zisku pro společníka )

Ale vezměte si daňového poradce :-)