náklady na auto

Marie Neubauerová, 3.2.2019

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda mohu do nákladů dát výdaje spojené autem, tím myslím hlavně benzín.
Mám chatu a loď, které soukromě pronajímám přes léto tj. 4 měsíce v roce. Nepodnikám v pronájmu. Pouze podle §9 přiznávám pronájem. Nevím, zda mohu benzín dát do nákladů a jestli by se mě pak týkala i silniční daň ? Děkuji Vám za odpověď M.Neubauerová
Marie165@seznam.cz

1 odpověd:

• Michal Mach, 3.2.2019

Dobrý den,

v § 9 ZDP, jsou Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy uvedené v odstavci 1 snížené o výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení. Tedy používáte li OA k dosažení příjmů v §9, můžete si uplatnit i tyto výdaje, ale pokud používáte OA také soukromě, musíte tyto výdaje krátit ( a to prokazatelným způsobem pro případ kontroly z FÚ ) a samozřejmě uplatňujete pouze po období, po které máte příjmy dle §9, a to je dost náročné na propočty. Osobně bych šel do paušálu za OA, který je dán pevnou částkou a nemusíte nic dále krátit či prokazovat a to je u OA , pokud jej používáte současně soukromě 4000 ,- / měsíčně ( paušál zahrnuje také PHM ), při paušálu na OA, nemusíte tento vůz zahrnovat do obchodního majetku ( tedy nevedete kartu majetku ) a v podstatě si uplatníte 4000,- samozřejmě pouze za měsíce, kdy současně pronajímáte tu chatu a loď. Dále nic nikomu neprokazujete. Pokud se týká silniční daně, tu platíte v obou případech a musíte si spočítat, zda se vám to vyplatí. Poslední dodatek, ani jedné z uvedených možností na OA nemůžete využít, pokud na příjmy z §9 uplatňujete tzv. %- ní výdaje ( 30% u §9 ) procenta obsahují vždycky všechno, a nic nad to uplatnit nelze.