faktura z minulého roku

Petra Pokorná, 3.12.2018

Minulý rok jsme uhradili fakturu ve výši 30 tis za vypracování projektové dokumentace a zpracování odborného posudku. Zaúčtovala jsem jako službu na 518/300 a platbu na položku 5169.

V letošním roce nám byla odsouhlasena dotace jejíž součástí musí být tato projektová dokumentace, kterou nyní potřebujeme zaúčtovat na 042 a položku 6121. Je možné nějakým způsobem toto účetně vyřešit?

1 odpověd:

• Michal Mach, 4.12.2018

Dobrý den,

pokud byla FA zaúčtována do nákladů chybně, protože měla být součástí DHM ( tedy účtována nikoli výsledkově ale do aktiv tz. rozvahově ) , tak to ovlivnilo HV ( náklady ) . Správně máte udělat dodatečné DP k DPPO a dodanit nesprávně zaúčtovaný náklad. Tz. v DP zvýšíte HV o tuto částku.

Účetně se již zpět nevrátíte do uzavřeného minulého roku ( uvedená " oprava" je pouze daňová v dodatečném DP) . Pokud to potřebujete znovu proúčtovat a nějak dostat na 042 asi bych volil 042/518 v aktuálním roce a podání dodat. DP bych si rozmyslel :-), pokud to ustojíte 3 roky bez kontroly FÚ, bude to promlčené.