DPH - dodání zboží z Číny do Vietnamu

Jana Bělohlávková, 15.3.2018

Český plátce DPH dováží zboží z Číny. Nyní ale nebude zboží dovezeno na zemí ČR, ale bude v rámci úspory nákladu za přepravu dodáno z Číny přímo odběrateli do Vietnamu. Přepravu i clo si bude zařizovat přímo zákazník z Vietnamu, procleno bude tedy ve Vietnamu. Prosím o Váš názor, jak máme dodání zboží fakturovat, s DPH nebo bez? Je možné aplikovat § 7, tzn. místo plnění by nebylo v ČR. Dodání tohoto zboží by tedy vůbec nebylo předmětem českého DPH?
Domnívám se, že v ČR nevzniká ani povinnost odvést DPH při dovozu zboží dle §23, zboží vůbec nevstoupí na území EU. Bude se z přijaté faktury přiznávat daň dne §108? Předem děkuji za Váš názor.

1 odpověd:

• Michal Mach, 19.3.2018

Dobrý den,

pravděpodobně v tomto specifickém případě nepůjde o dovoz zboží, protože ten je definován jako dovezené zboží proclené v ČR nebo proclené v jiné zemi EU. Tedy nedojde k vyměření DPH a současně nejde o osvobození při dovozu u toho zboží které " případně pokračuje dále do EU "

Pravděpodobně půjde z vaší strany pouze o zprostředkování " kontraktu" tedy dodavatel z Číny dodá kupujícímu ( odběratel ) z Vietnamu. A té společnosti z Vietnamu zprostředkováváte obchod, tedy jsou to nějaké služby do 3. země (tz. osvobozená zdanitelná plnění )

Ale konzultujte to s daň. poradcem.