DPH - dodání zboží z Číny do Vietnamu

Jana Bělohlávková, 15.3.2018

Český plátce DPH dováží zboží z Číny. Nyní ale nebude zboží dovezeno na zemí ČR, ale bude v rámci úspory nákladu za přepravu dodáno z Číny přímo odběrateli do Vietnamu. Přepravu i clo si bude zařizovat přímo zákazník z Vietnamu, procleno bude tedy ve Vietnamu. Prosím o Váš názor, jak máme dodání zboží fakturovat, s DPH nebo bez? Je možné aplikovat § 7, tzn. místo plnění by nebylo v ČR. Dodání tohoto zboží by tedy vůbec nebylo předmětem českého DPH?
Domnívám se, že v ČR nevzniká ani povinnost odvést DPH při dovozu zboží dle §23, zboží vůbec nevstoupí na území EU. Bude se z přijaté faktury přiznávat daň dne §108? Předem děkuji za Váš názor.

2 odpovědi:

• Michal Mach, 19.3.2018

Dobrý den,

pravděpodobně v tomto specifickém případě nepůjde o dovoz zboží, protože ten je definován jako dovezené zboží proclené v ČR nebo proclené v jiné zemi EU. Tedy nedojde k vyměření DPH a současně nejde o osvobození při dovozu u toho zboží které " případně pokračuje dále do EU "

Pravděpodobně půjde z vaší strany pouze o zprostředkování " kontraktu" tedy dodavatel z Číny dodá kupujícímu ( odběratel ) z Vietnamu. A té společnosti z Vietnamu zprostředkováváte obchod, tedy jsou to nějaké služby do 3. země (tz. osvobozená zdanitelná plnění )

Ale konzultujte to s daň. poradcem.

• Redakční rada Metodických aktualit, 5.6.2018

Bude-li zboží dodáno plátcem z Číny do Vietnamu, místo plnění se určí podle § 7 odst. 2 zákona o dani z přidané hodnoty. Podle tohoto odstavce je při dodání zboží, které je spojeno s přepravou nebo odesláním zboží, místem plnění místo, kde se zboží nachází v době, kdy se přeprava nebo odeslání zboží začíná uskutečňovat. Pokud je tedy zboží dodáváno plátcem spolu se zajištěním přepravy z Číny do Vietnamu, místo plnění je v Číně, kde je zahájena přeprava dodávaného zboží. Z toho vyplývá, že při uvedeném dodání zboží je místo plnění mimo tuzemsko, a proto plátci nevzniká povinnost přiznat daň podle zákona o dani z přidané hodnoty platného pro Českou republiku. Je však povinen hodnotu dodaného zboží vykázat v ř. 26 přiznání k DPH, v němž se vykazují ostatní uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně. Dále by měl být schopen prokázat v případě potřeby správci daně, že místo plnění je mimo tuzemsko. Tuto skutečnost by měl prokázat např. smlouvou, dodacím listem, přepravními doklady, celními dokumenty nebo jinými důkazními prostředky. Povinnost přiznat daň při dovozu zboží podle zákona o dani z přidané hodnoty platného pro Českou republiku nemůže v uvedeném případě vznikat, protože předmětné zboží nevstoupí na území Evropské unie. Dovozem zboží se podle § 20 zákona o dani z přidané hodnoty rozumí vstup zboží z třetí země na území Evropské unie.