paušální výdaje

Lída, 16.2.2017

Prosím o radu, jestli lze v pohostinství uplatnit paušální výdaje z příjmů a v jaké výši. Vedu DE.

4 odpovědi:

• Monika Velková, 11.5.2017

Dobrý den, samozřejmě můžete využít paušálních výdajů i při ročních příjmech 2 100 000 Kč, v tomto případě však budete moci uplatnit jen 1 600 000 Kč, což je maximální částka výdajů stanovená zákonem (nelze tedy uplatnit celých 80 % výdajů z dosažených příjmů, které činí 1 680 000 Kč). Zároveň je nutné upozornit na ustanovení § 35ca zákona o daních z příjmů, které za stanovených podmínek neumožňuje uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě a slevu na manžela (manželku).
  • Monika, 21.3.2017

Pokud nebudete uplatňovat daňové výdaje v prokazatelně vynaložené výši (nevyplatí se Vám), můžete uplatnit daňové výdaje procentem z dosažených příjmů. V případě hostinské činnosti se jedná o řemeslnou živnost, lze tedy uplatnit paušální výdaje ve výši 80 % z příjmů, max. však 1 600 000 Kč.
  • Marie Němcová, 27.3.2017

Dobrý den,
    můžu uplatnit výdaje paušálem v pohostinské činnosti, když mám příjem 2.100.000,-

děkuji
  • Michal Mach, 30.1.2018

Můžete, ale do max. výše tzv. stropů :

Uplatňují výdaje procentem z příjmů ( Podnikatelé v zeměd. výrobě, lesním a vodním hospodářství a řemeslné živnosti )

Maximální částka uplatnitelného výdaje (1. varianta)
    80 % / 1,6 mil. Kč
    Maximální částka uplatnitelného výdaje (2. varianta)
    80 % / 800 tis. Kč

V první variantě si mohou poplatníci uplatnit vyšší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 2 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán, současně si však nemohou uplatnit slevu na dani na manžela/manželku, jehož/jejíž příjmy nepřesáhly částku 68 tis. korun ročně, ani daňové zvýhodnění na děti, i kdyby jinak splňovali zákonné podmínky pro jejich uplatnění.

Ve druhé variantě si slevu na manžela/manželku ve výši 24 840 Kč i daňové zvýhodnění na děti poplatníci uplatnit mohou, pokud splňují zákonné podmínky pro jejich uplatnění, ale musí použít nižší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 1 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán.

Od roku 2018 již bude pouze 2. varianta ( nižší strop ale současně daň. výhody )