z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti a náhrada mzdy

Eva Horňáková, 11.9.2015

Dobrý den,v době březen2012- září 2013 jsem pracovala na DPČ(týdenní doba rozvržených hodin byla min.9 max.20 hod.týdně,za 70Kč/hod).Pracovní poměr byl ukončen dohodou.V období únor 2013,květen 2013-září2013 vznikla překážka na straně zaměstnavatele a nebyla mi přidělována žádná práce.Z jakého období se vypočítává podpora v nezaměstnanosti a náhrada mzdy za období,kdy mi nebyla přidělena práce?Na zápočtovém listě byla uvedena částka průměrné (pravděpodobné) čisté mzdy ve výši 8 839,-Kč, zjištěná v rozhodném období které mi ovšem zaměstnavatel blíže nespecifikuje.Mohu tuto částku použít jako výchozí částku při poskytnutí náhrady mzdy při překážkách v práci na straně zaměstnavatele?Použití výpočtu z předcházejících kvartálů není možné,protože jsme naposledy měla odpracovány pouze měsíce říjen,listopad a prosinec 2012.Děkuji za odpověď.Eva Horňáková

1 odpověd:

• Jana, 19.9.2015

Dost dobře nerozumím tomu, proč v roce 2015 potřebujete stanovit částku pro náhradu v roce 2013 když stejně už DPČ dávno skončila. Obecně se podpora v nezaměstnanosti počítá z příjmů z rozhodného období a tím je předchozí
    čtvrtletí. Pokud DPČ skončila v září 2013, tak rozhodným obdobím byly měsíce duben- červen 2013. Pokud v tomto období nebylo odpracováno alespoň 21 dnů, vychází se z pravděpodobného výdělku. Jak účetní stanoví pravděpodobný výdělek vám nikdo neřekne, to ví jenom ta účetní, jak postupovala. Obecně to má být příjem, který se co nejvíce podobá pravdě.
    Ve vašem případě se nejednalo o pracovní poměr, ale o dohodu o pracovní činnosti. Záleží na přesném znění dohody, jestli měl zaměstnavatel povinnost vám přidělovat práci i když ji neměl. O tom by ve sporu musel rozhodnout případný soud.