DPH - náklady na založení společností

Elena, 23.4.2014

Dobrý den, prosím o rádu, jestli správně rozumím tomu, že společnost, která prodává 100% obchodní podíly v jiných společnostech ( plnění je osvobozená od DPH bez nároku na odpočet ) nemůže uplatnit odpočet DPH při jejích založení ( náklady notáře atd. ) a musí krátit nárok na odpočet?
Díky moc za odpovědí a přejí všem krásný den.

3 odpovědi:

• Redakční rada Metodických aktualit, 21.5.2014

Převod cenných papírů včetně zaknihovaných cenných papírů, podílů v obchodních korporacích je osvobozeným plněním bez nároku na odpočet daně z přidané hodnoty dle § 54 zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud je přijaté zdanitelné plnění použito pro účely uskutečňování osvobozených plnění bez nároku na odpočet daně z přidané hodnoty, nevzniká nárok na odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu. Pokud je přijaté zdanitelné plnění použito jak pro zdanitelná plnění s nárokem na odpočet daně z přidané hodnoty, tak pro plnění osvobozená bez nároku na odpočet daně z přidané hodnoty, vzniká nárok na odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu pouze v krácené výši dle § 76 zákona o dani z přidané hodnoty. Do výpočtu koeficientu by se dle § 76 odst. 4 písm. b) zákona o dani z přidané hodnoty nezapočítávalo poskytování finančních služeb pouze, pokud by finanční služby představovaly doplňkovou činnost plátce uskutečňovanou příležitostně.

Dle § 23 odst. 1 zákona o obchodních korporacích se peněžitý vklad do kapitálových společností splácí na zvláštní účet u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva, který zřídí správce vkladů. Banka s těmito prostředky neumožní nakládat dříve, než kapitálová společnost vznikne, ledaže se jedná o úhradu zřizovacích výdajů nebo vrácení emisních kursů zakladatelům.

Dle § 6 odst. 3 písm. a) vyhlášky č. 500/2002 Sb. zřizovací výdaje představují souhrn výdajů vynaložených na založení účetní jednotky do okamžiku jejího vzniku, zejména soudní a správní poplatky, výdaje na pracovní cesty, odměny za zprostředkování a poradenské služby, nájemné a pachtovné. Zřizovacími výdaji nejsou zejména výdaje na pořízení dlouhodobého majetku a zásob, na reprezentaci nebo výdaje související s přeměnou obchodní korporace nebo družstva.

Náklady vynaložené na založení účetní jednotky (např. náklady notáře) nejsou nákladem zakladatele a neměly by být v jeho účetnictví. Tyto náklady patří do účetnictví vznikající účetní jednotky, která od okamžiku, kdy se stane plátcem daně z přidané hodnoty, může za běžných podmínek začít uplatňovat odpočty daně z přidané hodnoty.

Pokud je daňový doklad od notáře vystaven na zakladatele místo na vznikající právnickou osobu, měly by být náklady na notáře zakladatelem přefakturovány vznikající právnické osobě (obchodní korporaci), a to nejpozději ke dni vzniku této nové právnické osoby. Při přefakturaci lze u zakladatele uplatnit nárok na odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu k plnění, které je přefakturováno s daní z přidané hodnoty na výstupu, nebo lze použít při přefakturaci § 36 odst. 11 zákona o dani z přidané hodnoty.

Pokud souhrn zřizovacích výdajů nepřekročí limit účetní jednotky pro nehmotný majetek, jsou výdajem nově vzniklé účetní jednotky. Pokud souhrn zřizovacích výdajů překročí limit účetní jednotky pro nehmotný majetek, budou zaúčtovány u nově vzniklé účetní jednotky jako dlouhodobý nehmotný majetek, který se účetně odpisuje nejvýše po dobu pěti let. Z pohledu daně z příjmů jsou zřizovací výdaje nehmotným majetkem, pokud je vstupní cena vyšší než 60 000 Kč, v takovém případě se daňově odepisují 60 měsíců.

Dle § 79 zákona o dani z přidané hodnoty osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
  • Petr Šinagl - AAC&S s.r.o., 27.7.2014

Nikoli možnost, ale povinnost. Tyto výdaje zakladatel naúčtuje založené společnosti (ať už prostou přefakturací, kdy u zakladatele nebudou účetním nákladem ale přímo pohledávkou, nebo skrze své výnosy které budou v účetnictví proti zúčtovaným nákladům /ve stejném účetním i zdaňovacím období - v případě přechodu přes přelom období s použitím zaúčtování a následně odůčtování nedokončené výroby/). Pokud se oprava týká předchozích zdaňovacích období tak samozřejmě s podáním dodatečného přiznání k dani z příjmu za příslušné obdobé.
  • Elena, 8.7.2014

Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, pokud zakladatel dal do svých nákladů náklady notáře na založení nové společnosti, ve které je 100% vlastníkem, tak je nějaká možnost takovou chybu napravit? Díky moc a přejí Vám hezký zbytek dne.