Změna právní formy - náležitosti DD

Jana Nováková, 22.4.2014

Změnila se právní forma naší společnosti ( z a.s. na s.r.o.). Jak je to s opravami na dodavatelských fakturách? Je nutné je vracet a žádat o opravu v názvu společnosti? Děkuji za odpověď.

2 odpovědi:

• Petr Vániš, 16.11.2015

Moc hezky je to popsáno i zde http://www.firmin.cz/aktuality/2014/zmena-pravni-formy
  • Redakční rada Metodických aktualit, 3.6.2014

Podle § 73 odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty by měl mít plátce pro prokázání nároku na odpočet daně daňový doklad, jeho náležitosti jsou stanoveny v § 29 zákona o dani z přidané hodnoty, případně v dalších § 29a až § 32 citovaného zákona. Jednou z předepsaných náležitostí je i označení osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění. Tímto označením se podle § 29 odst. 4 zákona o dani z přidané hodnoty rozumí v případě obchodní společnosti uvedení obchodní firmy a sídla.

Z § 73 odst. 5 zákona o dani z přidané hodnoty však vyplývá, že neobsahuje-li doklad pro prokázání nároku na odpočet daně všechny předepsané náležitosti daňového dokladu, lze nárok prokázat jiným způsobem. Prakticky to tedy podle našeho názoru znamená, že není nezbytné žádat dodavatele o opravu názvu společnosti na přijatém dokladu, pokud lze např. výpisem z obchodního rejstříku prokázat, že došlo k určitému datu pouze ke změně v názvu společnosti a že dodavatel nestačil na tuto změnu při vystavení daňového dokladu reagovat. Budou-li jinak věcné podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně splněny, měl by být v daňovém řízení správcem daně nárok na odpočet daně uznán.