Nákup strojů v EU a DPH

Saša, 27.2.2014

Chtěli bychom dovážet stroje z EU a nevíme, zda se máme přihlásit k placení DPH, či nám tato povinnost nevzniká při dovozu. Jak máme o dovezených strojích účtovat?

1 odpověd:

• Redakční rada Metodických aktualit, 27.2.2014

Pokud osobě povinné k dani (tj. fyzické nebo právnické osobě, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti) nevznikla a nevznikne povinnost registrovat se jako plátce (§ 6 - § 6f zákona o dani z přidané hodnoty – např. z titulu překročení stanoveného obratu), může se z důvodu pořizování zboží (pracovních strojů) z jiného členského státu stát identifikovanou osobou podle § 6g zákona o dani z přidané hodnoty.

Z ustanovení § 6g zákona o dani z přidané hodnoty vyplývá, že osoby povinné k dani, které nejsou plátcem, jsou identifikovanými osobami, pokud v tuzemsku pořizují zboží z jiného členského státu, které je předmětem daně, kromě zboží pořízeného prostřední osobou v rámci zjednodušeného postupu při dodání zboží uvnitř území Evropské unie formou třístranného obchodu, ode dne prvního pořízení tohoto zboží. Ve vazbě na § 2a odst. 2 zákona o dani z přidané hodnoty osoba povinná k dani, která není plátcem, se stává identifikovanou osobou, pokud celková hodnota zboží pořízeného z jiného členského státu bez daně překročí 326 000 Kč za kalendářní rok (do celkové hodnoty pořízeného zboží se nezahrnuje hodnota pořízeného nového dopravního prostředku, hodnota zboží, které je předmětem spotřební daně, a hodnota zboží uvedeného v § 2a odst. 1). Identifikovaná osoba je povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou (§ 97).

Osoba povinná k dani se může registrovat jako identifikovaná osoba dobrovolně, i když nepřekročí stanovený limit při pořizování zboží z jiného členského státu. To jí umožňuje § 2b zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud využije této možnosti, na pořízení zboží z jiného členského státu uskutečněné touto osobou do konce kalendářního roku bezprostředně následujícího po kalendářním roce, ve kterém se takto rozhodla, se nevztahuje vynětí z předmětu daně podle § 2a odst. 2.

Identifikovaná osoba je povinna podávat přiznání k dani z přidané hodnoty, do kterého zahrnuje a přiznává daň pouze z přeshraničních plnění (např. z pořízení zboží z jiného členského státu). Při uskutečňování tuzemských plnění zůstává v postavení neplátce DPH.

Upozorňujeme, že osoba povinná k dani se může stát identifikovanou osobou i z jiných důvodů (viz § 6h a § 6i).

Osoba povinná k dani by měla sledovat svůj celkový obrat za uskutečněná plnění ve smyslu § 4a zákona o dani z přidané hodnoty z důvodu možného vzniku povinné registrace jako plátce. To však nevylučuje, aby se v případě zájmu zaregistrovala jako plátce dobrovolně podle § 6f odst. 1.

Zatímco plátce daně z přidané hodnoty při pořízení zboží z jiného členského státu uplatní v daňovém přiznání jak daň z přidané hodnoty na výstupu při pořízení zboží z jiného členského státu, tak při splnění obvyklých podmínek i nárok na odpočet daně z přidané hodnoty, identifikovaná osoba uplatní pouze daň z přidané hodnoty na výstupu a nebude mít nárok na odpočet této daně.

Ze zadání není zcela zřejmé, za jakým účelem budou pracovní stroje pořizovány. Vycházíme z předpokladu, že budou pořizovány pravděpodobně za účelem jejich dalšího prodeje. Z pohledu účetnictví se bude jednat o zboží (zásobu), které se ocení pořizovací cenou, tj. cenou, za kterou byl majetek pořízen, a náklady s jeho pořízením související (např. přeprava, clo, pojistné aj.). V případě neplátce DPH je součástí pořizovací ceny i daň z přidané hodnoty.