FO a účetnictví

Lída, 3.1.2014

Dobrý den, FO, plátce DPH, vede účetnictví. Přijatá faktura za spotřebu energie je za období 2/2013 - 2/2014. Musí se časově rozlišit jako u PO? Jak je to s přijatými fakturami, které budou doručeny po podání daň.,přiznání a týkají se
uzavřeného daň.období - lze je daňově zaúčtovat do dalšího období? Děkuji za odpověď.

1 odpověd:

• Monika, 14.1.2014

Účetní jednotky (fyzické i právnické osoby) musí postupovat v souladu s platnými účetními předpisy. Podle zákona o účetnictví je účetní jednotka povinna účtovat o skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví, do účetního období, se kterým časově a věcně souvisejí. Fakturu za spotřebovanou energii za uvedené období je tedy nutné časově rozlišit.
    Pokud se týká dosud nevyfakturovaných částek za rok 2013 (za služby, energie apod., které byly skutečně vynaloženy), je zapotřebí je promítnout do účtů nákladů příslušného roku v odhadované částce (kvalifikovaný odhad, kalkulace) prostřednictvím dohadných účtů pasivních. Při následném obdržení faktur za náklady r. 2013 (až po účetní závěrce) se rozdíl mezi původně zaúčtovanou dohadnou položkou a skutečně fakturovanou částkou, představující opravu nákladů minulého účetního období, vyúčtuje na účet nákladů, kterých se týká. Pokud se tento rozdíl týká daňových nákladů, ovlivní daňový základ tohoto násl. roku (pozor na částky, které jsou daňovým nákladem jen, pokud byly zaplaceny).
    Pokud by fyzická osoba zapomněla do r. 2013 zaúčtovat některé náklady a přišla by na chybu až po účetní závěrce, opraví tuto chybu v účetnictví r. 2014 (jednalo by se však o nedaňový náklad r. 2014) a současně podá dodatečné daň. přiznání za r. 2013. V případě, že by se jednalo o významnou opravu chyby v nákladech, účtovalo by se o rozvahově (prostřednictvím účt. sk. 42).