Osvobození od DPH při pronájmu prostor

Anna, 4.11.2013

Dobrý den, prosím o sdělení Vašeho názoru k uvedenému případu.Jsme s.r.o.a plátci DPH a máme v pronájmu prostory ve kterých provozujeme hospodskou činnost smlouva je do r.2015.Pronajímatel je také s.r.o. a plátce DPH.Nájem za nebytové prostory nám fakturuje vč.DPH 21%.Žádali jsme ho aby nám pronájem prostor fakturoval dle §56 odst.3 a 4 zákona o DPH.On nám však sdělil že to údajně nejde z důvodu že jsme s.r.o.Ráda bych věděla jestli je jeho postup a důvod správný.Děkuji za jakoukoliv odpověď.

1 odpověd:

• Monika, 13.12.2013

Nájem nebytových prostor je obecně osvobozen od DPH (§ 56 odst. 3). V případě pronájmu jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností zákon o DPH umožňuje, aby se pronajímatel - plátce DPH rozhodl, zda bude tento pronájem vykazovat jako osvobozený, anebo zda u něj bude uplatňovat DPH. Není tedy pravdou, že by Vám pronajímatel nemohl pronájem nebytových prostor fakturovat jako osvobozený. Z jeho pohledu však to může být neefektivní a administrativně zbytečně náročné, neboť u přijatých plnění použitých výhradně ve vztahu k osvobozeného nájmu by neměl nárok na odpočet daně a u přijatých plnění, které by použil jak pro osvobozený pronájem, tak pro plnění s nárokem na odpočet daně (zdanitelný pronájem a další plnění), by mohla vzniknout povinnost krátit daň na vstupu koeficientem.
    Obdobně to platí i pro r. 2014 (viz nový § 56a zákona o DPH).