DPH u bonusu

Lucie, 28.3.2013

V roce 2012 obdržela firma fakturu za poskytnutí služby, která se bude provádět v letech 2012 - 2017. Faktura byla v roce 2012 celá zaplacená a byl uplatněn nárok na odpočet DPH ve výši 20 %. Z hlediska nákladů firma provedla časové rozlišení. V roce 2013 dodavatel služby zaslal firmě opravný daňový doklad, jako důvod opravy je uveden bonus. Jako příloha faktury je uveden rozpis, ke kterým obdobím se bonus vztahuje - dle rozpisu se bonus vztahuje na roky 2013-2017. U opravného daňového dokladu je uplatněna DPH ve výši 21 %. Uvedl dodavatel služby správně sazbu 21% s ohledem na to, že bonus se vztahuje na roky 2013-2017, nebo měl uvést sazbu 20 % dle §42 odst. 4 zákona o DPH, podle kterého se v případě opravy základu daně a výše daně uplatní sazba daně platná ke dni povinnosti přiznat daň u původního zdanitelného plnění?

1 odpověd:

• Petr Šinagl - AAC&S s.r.o., 28.3.2013

Jelikož opravným daňovám dokladem je v důsledku snížení základu daně snižováno z něj vyčíslené DPH (v původním dokladu), musí být zachována také původní sazba daně.