Oprava dokladu a DPH

Elena, 19.2.2013

Prosím o rádu, pokud v IV Q 2012 při vystavení fa společnost neuplatnila ustanovení §92e, přenesení daňové povinností a teď zjistila, že udělala chybu, jak má postupovat? Dá se na to vystavit opravný doklad a zařadit ho do I Q 2013, nebo musí opravit IV Q 2012 a podat dodatečné přiznání k DPH? Původně ve fa byla klasifikace 23.61.11. Teď, když jsme zjistili, že tam byla i montáž, tak asi musíme opravit vystavenou fa, jestli zákon nám to umožňuje? Děkuji moc za odpověď.

1 odpověd:

• Petr Šinagl - AAC&S s.r.o., 19.2.2013

Zákon vám opravu nejen umožňuje, ale přímo výslovně nařizuje. - - - Postupuje podle § 43 zákona o DPH - vystavujete opravný daňový doklad se dnem uskutečnění zdanitelného plnění (a tedy i sazbou DPH) stejným se dnem zd. plnění opravovaného dokladu, tento doklad doručíte zákazníkovi (který na jeho základě musí ke dni původního zd. plnění vystornovat případně neoprávněně /neb z chybného dokladu/ uplatněný odpočet DPH, provést samovyměření daně v režimu přenesené daňové povinnosti a tuto si zase případně uplatnit v nároku na odpočet - na což musí podat dadatečné daňové přiznání za příslušný měsíc/čtvrtletí) a teprve na základě zákazníkem potvrzeného doručení uvedeného opravného dokladu si můžete o tuto opravu snížit svou daňovou povinnost na výstupu i vy - ovšem až ve zdaňovacím období, kdy budete mít uvedené potvrzení o doručení opravného dokladu zákazníkovi.