odpočet DPH na vstupu

Jarda, 5.2.2013

Jsem OSVČ, vedu DE, výdaje uplatnuji paušálem 80% a jsem plátce DPH. Do přiznání k DPH za 4. čtvrtletí jsem nedal některé doklady od materiálu, založil jsem je jinam a stalo se. Mohu tyto doklady dát do přiznání za I. čtvrtl. 2013? Není to tak podstatná částka, abych dělal dodatečné přiznání. Výdaje uplanuji paušálem, jedná se jen o DPH.

2 odpovědi:

• Redakční rada Metodických aktualit, 1.3.2013

V souladu se zákonem o dani z přidané hodnoty je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně nejdříve za zdaňovací období, ve kterém jsou splněny podmínky podle § 73 odst. 1 (u tuzemských plnění to znamená mít k dispozici daňový doklad).

Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně činí 3 roky a začíná běžet od prvního dne měsíce následujícího po zdaňovacím období, ve kterém nárok na odpočet daně vznikl (§ 73 odst. 3).

V zásadě je možné uplatnit nárok na odpočet daně při splnění zákonných podmínek v řádném přiznání za kterékoliv zdaňovací období v rámci stanovené tříleté lhůty.

Jedinou výjimku stanoví zákon o dani z přidané hodnoty v § 73 odst. 4. Podle tohoto ustanovení plátce, který má u přijatého zdanitelného plnění nárok na odpočet daně v částečné výši, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně u tohoto plnění nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, v jehož některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn nejdříve. Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně podle § 73 odst. 3 tím není dotčena.

Z tohoto ustanovení prakticky vyplývá, že plátce, který odpočet daně krátí koeficientem dle § 76 zákona o dani z přidané hodnoty (tzn. přijatá plnění používá v rámci svých ekonomických činností částečně pro plnění s nárokem na odpočet daně a částečně pro plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně), musí nárok na odpočet daně v částečné výši uplatnit vždy v kalendářním roce, ve kterém mohl tento nárok poprvé uplatnit. Tato úprava zajišťuje, aby docházelo ke krácení odpočtů daně v příslušném kalendářním roce ve správné výši (viz vypořádací koeficient).

Pokud by se tato výjimka vztahovala na plátce uvedeného v zadání, pak by za předpokladu, že daňové doklady za nakoupený materiál plátce skutečně obdržel do konce prosince 2012, musel být nárok na odpočet daně v částečné výši z těchto přijatých plnění uplatněn nejpozději v daňovém přiznání za 4. čtvrtletí 2012. (Pozn. Jiná situace by nastala, pokud by daňové doklady za materiál nakoupený v prosinci 2012 obdržel až v lednu 2013. V tomto případě by byl oprávněn nárok na odpočet daně uplatnit nejdříve v daňovém přiznání za 1. čtvrtletí 2013, nejpozději však v daňovém přiznání za 4. čtvrtletí 2013 při respektování stanovené tříleté lhůty.)
  • Petr Šinagl - AAC&S s.r.o., 6.2.2013

Ano, na pozdější uplatnění odpočtu DPH z dokladů na vstupu máte 3 roky - tedy za podmínky, že nemáte povinnost krátit odpočet DPH kopeficientem, pak byste odpočet musel uplatňovat opravným přiznáním do časově příslušného roku (kvůli správnému zkráccení tohoto odpočtu).