ežim přenesené daňové povinnosti

Jana, 15.12.2011

Prosím o názor zda podnikatel který se zabývá výkopovými pracemi na vodovodním řádu a plynofikaci,spadá do uvedeného režimu přenesené daně DPH.Fakturuje práce bagrem, odvoz zeminy Tatrou a pracovníky.Docela v tom tápu-děkuji za odpověď.

1 odpověd:

• Redakční rada Metodických aktualit, 25.1.2012

Podle § 92e zákona o dani z přidané hodnoty, který nabyl účinnosti dne 1. 1. 2012, se režim přenesení daňové povinnosti na příjemce plnění uplatní u stavebních prací, které odpovídají číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA 41 až 43. Výkopové zemní práce a přesun zeminy jsou zařazeny v číselném kódu klasifikace CZ-CPA 43.12.12, a proto se na ně režim přenesení daňové povinnosti za podmínek stanovených v § 92a zákona o dani z přidané hodnoty vztahuje. Do základu daně u těchto výkopových prací, které podléhají tomuto zvláštnímu režimu, je třeba zahrnout i vedlejší výdaje a režijní náklady, tj. jak náklady na navazující odvoz zeminy, tak i na pracovníky provádějící tyto práce.