Sdružení rodičů

Dáša, 25.6.2007

Slíbila jsem na poslední schůzce ve škole, že od příštího školního roku, kdy jde syn do 6. třídy, povedu účetnictví Sdružení rodičů na škole. Máte někdo nějakou předlohu, podle které bych mohla postupovat. Zjistila jsem, že spíš půjde o evidenci příjmů a výdajů, takže se nehodí účetnictví, které dělám pro naše malé s.r.o.
Budu Vám vděčná za pomoc.
Dáša.

5 odpovědí:

• Darina, 18.10.2007

Dělám účto pro bytové družstvo v programu OKbaseOne (www.oksystem.cz) a jsem spokojená. Je ušitý na míru neziskovkám, která nemají povinnost odvádět DPH. Nejsem účetní, takže jsem hledala jednoduchý a cenově dostupný prográmek, který mě povede... no a našla. Mohu jen doporučit. Darina
  • Debora, 18.10.2007

Darino,
    měla byste rozlišit mezi "neziskovkou" a bytovým ddružsvvem! Sdružením rodičů je občanské sdružení a vztahuje se na něj vyhláška č. 504/2002 Sb., případně také mohou vést jednoduché účetnictví (pokud ho vedlo sdružení do r. 2004) - viz § 38a zákona o účetnictví. Je to tedy "neziskovka".
    Bytové družstvo je ale jiný případ. Účtuje podle účtové osnovy pro podnikatele, tj. dle vyhlášky č. 500/2002 Sb.
    Tedy POZOR! Než si koupíte jakýkoliv program - pozorně se podívejte na to, o jaký právní subjekt se jedná, podle jakých předpisů máte postupovat, podle čeho je vytvořen program, a pak teprve volte software!
    Debora :'(
  • Debora, 25.6.2007

Sdružení rodičů je svojí podstatou občanským sdružením. Ta občanská sdružení, která k 31. 12. 2004 vedla jednoduché účetnictví, mohou v něm pokračovat ještě do konce roku 2007 (§ 38a zákona o účetnictví) - může se stát, že tuto dobu ještě poslanci zase prodlouží novelou zákona o účentictví.
    Pokud by občanské sdružení - Sdružení rodičů vzniklo po roce 2004 nebo k 31. 12. 2004 vedlo podvojné účetnictví, pak je nutné vést podvojné účetnictví, a to podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. a českých účetních standardů č. 401 až č. 414.
    :D
  • Dáša, 25.6.2007

Já jsem si myslela, že bych vedla daňovou evidenci a ne účetnictví. To by nešlo? >:(
  • Debora, 25.6.2007