Newsletter SÚ ČR 25-04-2017

25. 4. 2017

Vážení,

dovolujeme si Vás informovat o novinkách a nabídnout školení na aktuální témata.

NABÍDKA SEMINÁŘŮ

kompletní info naleznete na http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/

11.05.2017= Elektronická komunikace pro účetní

22.05.2017= Sankce ze zákona o účetnictví - skutkové podstaty

07.06.2017 = Účetní a daňové aktuality

15.06.2017= Řízení o sankcích ze zákona o účetnictví, nový přestupkový zákon

02.09.-09.09.2017 = Zahraniční seminář

Co Vám Svaz účetních České republiky nabízí?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů - viz  http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/
  2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků – viz http://www.svaz-ucetnich.eu/organizace.php
  3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy
  4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních
  5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady
  6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. SÚ ČR má vlastní Metodickou sekci, k jejím hlavním produktům patří:

Časopis Metodické aktuality Svazu účetních – aktuální nabídka:

• Nejnovější číslo MA č. 5/2017 přináší informace o novinkách a změnách v oblasti elektronické komunikace a elektronických podání. Výrazný posun v oblasti elektronického podepisování, doručování a ověřování dat, ale i identifikace osob představuje nové evropské nařízení eIDAS – seznámíte se s jeho praktickými dopady do českého právního řádu. Autor příspěvku MVDr. Milan Vodička se dále detailněji věnuje elektronickým podáním, zejména vůči správci daně, a problematice elektronického doručování písemností orgány veřejné správy. V závěru publikace naleznete několik stanovisek k dotazům z praxe. Aktuální číslo našeho časopisu si můžete objednat zde.

• Balíček k novele účetních předpisů zahrnuje pět vybraných čísel Metodických aktualit, které se věnují nejdůležitějším změnám v účetních předpisech pro rok 2016, zejména pak sestavení účetní závěrky podnikatelů za účetní období započaté v roce 2016. Balíček lze zakoupit za 315 Kč.

• Celý ročník MA 2016 můžete v rámci mimořádné akce získat za 650 Kč.

• Metodické aktuality pro studenty: Jednotlivá čísla MA/2016 za cenu 50 KčMA/2017 za cenu 60 Kč pro studenty do 26 let. Při objednání je třeba zaslat kopii ISIC nebo jiný doklad prokazující status studenta na adresu velkova@ucetni.cz nebo steidlova@ucetni.cz.

Aktuální informace:

• Senát dne 19. 4. 2017 schválil novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou se zavádí nová dávka ze systému nemocenského pojištění – tzv. „otcovská“. V prvních šesti týdnech po porodu si otcové budou moci vzít týden volna v práci, stát jim během tohoto týdne vyplatí dávku, která se počítá stejně jako peněžitá pomoc v mateřství. Příslušná novela nyní čeká na podpis prezidenta a měla by nabýt účinnosti devět měsíců poté, co bude vyhlášena ve Sbírce zákonů. Novela se bude vztahovat i na rodiče dětí narozených či převzatých v období šesti týdnů před nabytím její účinnosti.

• Dne 20. 4. 2017 Finanční správa ČR zveřejnila Informaci k aplikaci zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, v případě nabytí vlastnického práva k bytové jednotce v rodinném domě“. Od daně z nabytí nemovitých věcí je podle tohoto zákonného opatření v současné době osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je stavba rodinného domu, a k jednotce zahrnující byt a s ním užívanou garáž, sklep nebo komoru, která se nachází v bytovém domě. V poslední době nicméně Finanční správa zaznamenává žádosti o osvobození i u bytových jednotek v nově postavených rodinných domech. Nabytí těchto jednotek však od daně osvobozeno není.
    Dle informací zveřejněných na internetových stránkách MF ČR ministr financí dne 20. 4. 2017 předložil Poslanecké sněmovně návrh na změnu výše uvedeného zákonného opatření tak, aby z pohledu osvobození nadále nebylo rozlišováno mezi jednotkou v bytovém a rodinném domě.

• Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček reagoval dopisem ze dne 24. 4. 2017 na usnesení rozpočtového výboru Parlamentu ČR ze dne 8. 3. 2017, ve kterém žádá, aby GFŘ připravilo metodický pokyn k prověření, zda v souvislosti s vydáním emisí korunových dluhopisů nedošlo ke zneužití zákona, aby byly na základě tohoto metodického pokynu příslušnými finančními úřady prověřeny všechny „emise“ korunových dluhopisů vydané v roce 2012 a aby do 31. 5. 2017 předložilo rozpočtovému výboru informaci o proběhlých kontrolách zdanění související s emisemi „korunových dluhopisů“ v roce 2012. Text celého dopisu včetně jeho příloh naleznete zde.

• Ve čtvrtek 20. 4. 2017 se v Praze uskutečnila konference MF ČR a Finanční správy ČR „Venkovské spolky a EET – otázky a řešení“ viz. tisková zpráva MF ČR.

Svaz účetních České republiky, z.s.
Jugoslávská 567/16, 120 00  Praha 2