Newsletter SÚ ČR 20-10-2020

20. 10. 2020

Vážení klienti,

v následujícím textu si vás dovolujeme informovat o aktualitách minulého týdne a o naší činnosti a produktech.

LEGISLATIVA A NAVAZUJÍCÍ INFORMACE:

1. Finanční zpravodaj číslo 23/2020

2. Finanční zpravodaj číslo 22/2020
Rozhodnutí o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události

3. Tisková zpráva MF ČR: MF připravilo velký liberační balíček
Ministerstvo financí s ohledem na složitou situaci řady daňových poplatníků prodloužilo platnost daňových úlev představených v rámci jarních liberačních balíčků a rozšířilo je o další. Zároveň vyzýváme podnikatele a živnostníky, aby v případě potřeby využívali stávajících možností, které jim nastavení daňového systému přináší. Stávající i nová liberační opatření přehledně shrnujeme v takzvaném Velkém liberačním balíčku.

4. Finanční správa ČR: Nový liberační balíček přináší daňové úlevy pro podnikatele
Dne 14. října ministerstvem financí představený velký liberační balíček má pomoci podnikatelům, jejichž nadpoloviční část příjmů pochází z vládou zakázaných nebo omezených činností. Jedná se tedy např. o provozovatele restauračních zařízení a barů, pořadatele koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových představení, cirkusů a varieté, poutí, kongresů, veletrhů, provozovatele vnitřních sportovišť, umělých koupališť, wellness zařízení, zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů a zámků.

5. Informace FS k rozhodnutí ministryně financí o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události ze dne 14. 10. 2020
V souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným vládou České republiky v návaznosti na šíření viru SARS-CoV-2 v období od 1. října 2020 do 31. prosince 2020 promíjí ministryně financí Rozhodnutím o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události (dále jen „Rozhodnutí“) zveřejněným ve Finančním zpravodaji 22/2020 dne 14. října 2020, ve všech případech, kdy daňový subjekt oznámí správci daně, že převažující (nadpoloviční) část jeho příjmů (přičemž u fyzických osob se uvažují pouze příjmy dle § 6 – ze zaměstnání, 7 – z podnikání, 8 – z kapitálového majetku a 9 – z nájmu zákona o daních z příjmů) v období od 1. 6. 2020 do 30. 9. 2020 pocházela z jedné nebo více činností, které byly od 14. 10. 2020 zakázány nebo omezeny Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření ze dne 12. 10. 2020 č. 1021.

6. Finanční správa ČR: Žádost o vrácení daně z nabytí nemovitých věcí
Pokud patříte mezi poplatníky, kteří již uhradili daň z nabytí nemovitých věcí a vztahují se na vás podmínky pro její vrácení, můžete využít webovou aplikaci s průvodcem, kde si žádost jednoduše podáte přes datovou schránku nebo ji vyexportujete k tisku.

7. MF ČR: Nárok osob s bydlištěm na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska na účast v penzijním připojištění a na poskytování státního příspěvku na doplňkové penzijní spoření
Osobám s bydlištěm na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, které na území České republiky nemají povolen trvalý pobyt, avšak jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice, resp. důchodového pojištění podle českých právních předpisů, po dobu přechodného období, tzn. od 1. 2. 2020 do 31. 12. 2020, v souladu s Dohodou o vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii, vzniká nárok na účast v penzijním připojištění a na poskytování státního příspěvku na doplňkové penzijní spoření za stejných podmínek, jako osobám s bydlištěm na území členského státu Evropské unie.
Ode dne 1. 1. 2021 bude těmto osobám vznikat nárok na účast v penzijním připojištění a na poskytování státního příspěvku na doplňkové penzijní spoření pouze v případě, že jim bude povolen trvalý pobyt na území České republiky.

8. Finanční správa ČR: Informace ke zveřejnění EPO formuláře Oznámení k DAC6
Dne 19. 10. 2020 byl na Daňovém portálu Finanční správy České republiky zveřejněn elektronický formulář Oznámení DAC6

9. Finanční správa ČR: Informace k novele zákona o DPH účinné od 1. září 2020
Informace obsahuje zásadní změny zákona o DPH a upřesňuje správní praxi z důvodu zajištění vyšší právní jistoty daňových subjektů.

10. Tisková zpráva MF ČR: Vláda schválila odklad elektronické evidence tržeb na 1. 1. 2023
Vláda na svém jednání v pátek 16. října na návrh Ministerstva financí schválila odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Podnikatelé, kteří budou chtít své tržby elektronicky evidovat dobrovolně, tak budou moci činit i nadále. Ministerstvo financí k tomuto kroku přistoupilo na základě pečlivého zhodnocení nejaktuálnější zdravotní situace, výhledu ekonomického vývoje a po dnešní konzultaci se všemi podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami.

11. Tisková zpráva MF ČR: Vláda schválila prodloužení programu COVID III
Na svém jednání v pátek 16. října vláda schválila návrh novely zákona o státní záruce připravený Ministerstvem financí, která umožní prodloužení programu COVID III. Program umožní rychlé úvěrování provozních a nově také investičních nákladů firem komerčními bankami. Poskytovatelem ručení je Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Za její dluhy plynoucí z tohoto ručení pak poskytuje záruku stát. Novela zákona umožní poskytnutí podpory firmám, které by jinak na úvěr dosáhly jen obtížně či příliš pozdě, i v roce 2021 a tím přispěje k jejich řádnému fungování a udržení zaměstnanosti. Zákon nyní míří do Poslanecké sněmovny.

12. Tisková zpráva MF ČR: Vláda schválila obnovení kompenzačního bonusu pro zavřené obory podnikání
Ministerstvo financí předložilo na jednání vlády v pátek 16. října návrh na obnovení kompenzačního bonusu ve výši 500 korun denně pro OSVČ a společníky malých s.r.o. s převažující činností podnikání v zavřených oblastech ekonomiky. Schválený návrh nyní ve zrychleném legislativním procesu projedná Sněmovna.

13. Tisková zpráva MPSV: Lidé pobírající některé dávky zřejmě nebudou muset dokládat aktuální příjmy
Vláda dnes (19. 10. 2020) schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který zjednoduší administrativu u některých dávek. Rodiny a senioři pobírající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči nebudou muset pro nárok na výplatu ve 4. čtvrtletí dokládat Úřadu práce ČR příjmy a náklady na bydlení za 3. čtvrtletí letošního roku. Automaticky jim bude přiznána stejná výše dávek jako předchozí tři měsíce roku 2020. Úpravy musí ještě schválit Parlament ČR a podepsat prezident republiky.

14. MPSV ČR: Mimořádná okamžitá pomoc MOP COVID-19
Lidé, kteří se prokazatelně ocitnou vlivem koronaviru ve finanční nouzi, mohou požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP COVID-19). Týká se to i rodičů dětí do 10 let, jež s nimi zůstanou doma na tzv. ošetřovném kvůli současné situaci kolem koronaviru. Pro účely dávky se posuzuje mimo jiné příjem všech osob ve společné domácnosti. Žádost o dávku musí být odůvodněná. Úřad práce ČR může dávku poskytnout klientovi, jehož sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci.

15. Tisková zpráva MPSV: Jak na ošetřovné z důvodu uzavření škol od 14. 10. 2020
S ohledem na plánované uzavření prvních stupňů základních škol v ČR dne 14. 10. 2020, budou moci rodiče dětí do 10 let žádat o ošetřovné z důvodu uzavření školy. Zákon, který by umožnil zaměstnancům čerpat ošetřovné za dny péče v jednotlivých kalendářních měsících, bude v příštím týdnu projednávat Poslanecká sněmovna. Jak mají rodiče v tuto chvíli postupovat se dočtete v příloze.

16. Žádáte o dávky? Komunikujte s ÚP ČR z pohodlí domova
Úřad práce ČR přistoupil v uplynulých dnech v souvislosti s aktuální situací k organizačním změnám, které omezují osobní kontakt s veřejností. Cílem je eliminace rizika šíření nákazy koronavirem v případě klientů i samotných zaměstnanců úřadu. Pokud lidé chtějí žádat o některou z nepojistných sociálních dávek, včetně mimořádné okamžité pomoci spojené s onemocněním COVID-19 (MOP COVID-19), nemusí na Úřad práce ČR osobně. Žádosti a další podklady je možné zasílat i jinou cestou a vše tak vyřešit z pohodlí domova.

17. Ministerstvo spravedlnosti připravilo tzv. lex covid justice II
Ministerstvo spravedlnosti reagovalo na aktuální situaci v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 a připravilo balíček opatření, která mají zmírnit dopady epidemie koronaviru v kontextu insolvenčního práva. Ministerstvo tak například obnovuje možnost využít tzv. mimořádné moratorium. Soubor nových opatření, tzv. lex covid justice II, v pondělí 19. října na svém jednání schválila vláda.

18. Tisková zpráva MPO: Vláda schválila „ošetřovné“ pro OSVČ II
400 korun za den je „ošetřovné“, které získají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), na něž dopadla pandemie koronaviru a přijatá nařízení. Vláda schválila návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na podporu podnikatelů, kteří kvůli uzavření školy, nebo jiného zařízení nemohou plnohodnotně podnikat a pečují o dítě do 10 let či hendikepovaného blízkého.

19. Tisková zpráva vlády ČR: Lékařské prohlídky
S účinností od 19. října, po dobu nouzového stavu vláda nařídila zrušení periodických lékařských prohlídek, osoby ucházející se o zaměstnání mohou dočasně nahradit vstupní lékařskou prohlídku čestným prohlášením. Prodloužena je i platnost lékařských posudků.

NÁRODNÍ ÚČETNÍ RADA: 11. ročník semináře NÚR se bude letos konat online

Národní účetní rada na svém včerejším zasedání rozhodla o tom, že 11. ročník tradičního odborného semináře NÚR se v letošním roce vzhledem k pandemické situaci v důsledku koronaviru a omezení shromažďování osob bude konat online.
Termín (4. 12. 2020), program, vystupující ani způsob přihlašování se tímto rozhodnutím nemění, je jím jako obvykle pověřena Komora daňových poradců ČR a najdete je na adrese: www.kdpcr.cz/nur .

MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA:

Společnost Poradce podnikatele s. r. o.  - partner Svazu účetních České republiky, z. s. - vytvořil odborný portál pro mzdy a personalistiku Mzdy pro lidi.

Odborný portál pro mzdy a personalistiku MZDY PRO LIDI je určen zaměstnavatelům, personalistům, mzdovým účetním a ekonomům. Součástí předplatného je Mzdová pohotovost formou e-mailu nebo on-line rozhovoru.
Kompletní informace o portálu MZDY PRO LIDI naleznete zde
K 50. výročí Svazu účetních České republiky mohou jeho členové a uživatelé Účetního poradce využít speciální nabídku na nákup MZDY PRO LIDI.
NOVINKA! Předplatitelé získávají ZDARMA plnou PLUS verzi portálu Zákony pro lidi jako bonus k uhrazenému předplatnému.

ČASOPIS METODICKÉ AKTUALITY SVAZU ÚČETNÍCH:

VYUŽIJTE MIMOŘÁDNÉ 15% SLEVY a objednejte si METODICKÉ AKTUALITY ROČNÍK 2020 – v tištěné podobě v našem e-shopu, v digitalizované podobě zde.
Dne 12. 10. 2020 vyšlo nejnovější číslo Metodických aktualit. MA č. 8/2020 se věnují nejdůležitějším věcným změnám v zákonu o dani z přidané hodnoty v roce 2020 s důrazem na novelu účinnou od 1. 9. 2020. Jedná se zejména o změny v uplatňování DPH při obchodování v režimu call-off-stock, nová pravidla pro přiřazení přepravy v rámci řetězových obchodů při zajištění přepravy prostřední osobou a prokazování splnění podmínek pro osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu. Říjnové číslo si můžete objednat v našem e-shopu, v digitálním podobě na alza.cz .

ČASOPIS ÚČETNICTVÍ A ÚČETNICTVÍ NEVÝDĚLEČNÝCH ORGANIZACÍ A OBCÍ:

VYUŽIJTE MIMOŘÁDNÉ 15% SLEVY a objednejte si ČASOPIS ÚČETNICTVÍ ROČNÍK 2020 nebo ÚČETNICTVÍ NO A OBCÍ ROČNÍK 2020 v našem e-shopu.
Nejnovější čísla - časopis Účetnictví č. 10/2020 a časopis Účetnictví NO a obcí č. 3/2020

*********

VÝHODNÁ PODZIMNÍ NABÍDKA:

Zakoupením výhodného balíčku získáte celý ročník 2020 dvou nebo tří odborných časopisů
ušetříte 20 %.

BALÍČEK DUO
Metodické aktuality a Účetnictví

BALÍČEK TRIO
Metodické aktuality, Účetnictví a Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí

*********

CO VÁM SVAZ ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY NABÍZÍ?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů
  2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků
  3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy
  4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních
  5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady
  6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. Svaz účetních ČR má vlastní metodickou sekci.
  7. Svaz účetních ČR vydává odborné časopisy: Metodické aktuality, Účetnictví, Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí

Daněprolidi.cz – společný projekt Poradce podnikatele, spol. s r.o. a Svazu účetních České republiky

Svaz účetních České republiky, z. s.
Vinohradská 2022/125, 130 00 Praha 3
E-mail: info@svaz-ucetnich.cz