Newsletter SÚ ČR 18-04-2017

18. 4. 2017

Vážení,

dovolujeme si Vás informovat o novinkách a nabídnout školení na aktuální témata.

NABÍDKA SEMINÁŘŮ

kompletní info naleznete na http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/

11.05.2017= Elektronická komunikace pro účetní

22.05.2017= Sankce ze zákona o účetnictví - skutkové podstaty

07.06.2017 = Účetní a daňové aktuality

15.06.2017= Řízení o sankcích ze zákona o účetnictví, nový přestupkový zákon

02.09.-09.09.2017 = Zahraniční seminář

Co Vám Svaz účetních České republiky nabízí?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů - viz  http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/
  2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků – viz http://www.svaz-ucetnich.eu/organizace.php
  3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy
  4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních
  5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady
  6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. SÚ ČR má vlastní Metodickou sekci, k jejím hlavním produktům patří:

Časopis Metodické aktuality Svazu účetních – aktuální nabídka:

• Nejnovější číslo MA č. 5/2017 přináší informace o novinkách a změnách v oblasti elektronické komunikace a elektronických podání. Výrazný posun v oblasti elektronického podepisování, doručování a ověřování dat, ale i identifikace osob představuje nové evropské nařízení eIDAS – seznámíte se s jeho praktickými dopady do českého právního řádu. Autor příspěvku MVDr. Milan Vodička se dále detailněji věnuje elektronickým podáním, zejména vůči správci daně, a problematice elektronického doručování písemností orgány veřejné správy. V závěru publikace naleznete několik stanovisek k dotazům z praxe. Aktuální číslo našeho časopisu si můžete objednat zde.
  • Balíček k novele účetních předpisů zahrnuje pět vybraných čísel Metodických aktualit, které se věnují nejdůležitějším změnám v účetních předpisech pro rok 2016, zejména pak sestavení účetní závěrky podnikatelů za účetní období započaté v roce 2016. Balíček lze zakoupit za 315 Kč.
  • Celý ročník MA 2016 můžete v rámci mimořádné akce získat za 650 Kč.
  • Metodické aktuality pro studenty: Jednotlivá čísla MA/2016 za cenu 50 KčMA/2017 za cenu 60 Kč pro studenty do 26 let. Při objednání je třeba zaslat kopii ISIC nebo jiný doklad prokazující status studenta na adresu velkova@ucetni.cz nebo steidlova@ucetni.cz.

Aktuální informace:

• Poslanecká sněmovna dne 4. 4. 2017 opětovně schválila „daňový balíček“, jehož součástí je mj. novela zákona o dani z přidané hodnoty či novela zákona o daních z příjmů. „Daňový balíček“ byl 10. 4. 2017 doručen k podpisu prezidentovi a do 15 dnů by ho měl prezident podepsat. Účinnosti by měl nabýt 15. dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů.
  • Dne 13. 4. 2017 byl na internetových stránkách MF ČR zveřejněn Finanční zpravodaj č. 5/2017, který obsahuje:

​          - Notifikaci non-EU státům k Dohodám mezi Evropským společenstvím a Republikou San Marino, Lichtenštejnským knížectvím, Monackým knížectvím, Andorrským knížectvím a Švýcarskou konfederací, kterou se stanoví opatření rovnocenná opatřením stanoveným směrnicí Rady 2003/48/ES o zdanění příjmů z úspor ve formě příjmů úrokového charakteru,
          -  Informaci pro příjemce výnosu daně z hazardních her.

Legislativní novinky:

• Dne 13. 4. 2017 byla ve Sbírce zákonů vyhlášena dvě sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí:

-   Sdělení č. 120/2017 Sb. o rozhodné částce pro určení celkové výše mzdových nároků vyplacených jednomu zaměstnanci podle zákona č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů (pozn.: platí pro období 1. 5. 2017 až 30. 4. 2018),
          -   Sdělení č. 121/2017 Sb., kterým se vyhlašuje částka odpovídající 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství pro účely životního a existenčního minima a částka 50 % a 25 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství pro účely státní sociální podpory (pozn.: platí od 1. 7. 2017).

Svaz účetních České republiky, z.s.
Jugoslávská 567/16, 120 00  Praha 2