Newsletter SÚ ČR 17-08-2021

17. 8. 2021

Vážení klienti,

v následujícím textu si vás dovolujeme informovat o aktualitách a o naší činnosti a produktech.

LEGISLATIVA A NAVAZUJÍCÍ INFORMACE:

1. Vybrané právní předpisy vyhlášené ve Sbírce zákonů:
- Zákon č. 300/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

2. Zakládání obchodních společností bude možné on-line, novelu podepsal Zeman
Zakládání obchodních společností bude možné on-line, distančním způsobem lidé zařídí i další úkony při fungování firem. Digitalizaci notářské činnosti přinese poslanecká novela, kterou 3. 8. 2021 podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Notáři podle ní budou moci provádět část zápisů v elektronické podobě.

3. Rozcestník odkazů webových aplikací Finanční správy
Všechny formuláře, které můžete snadno vyplnit přes mobil, tablet nebo počítač, nyní naleznete přehledně na jednom místě

4. Na webu ČSSZ naleznete aktualizovanou příručku pro studenty z oblasti sociálního zabezpečení
Dozvíte se v ní například, jak to mají studenti ohledně nemocenského pojištění, jak je to v případě brigády či podnikání nebo co je třeba zařídit po ukončení studia.

5. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2021/1080 ze dne 28. června 2021 – změna mezinárodních účetních standardů
Dne 2. 7. 2021 bylo v Úředním věstníku Evropské unie (L 234) vyhlášeno Nařízení Komise (EU) 2021/1080 ze dne 28. června 2021, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1606/2002, pokud jde o mezinárodní účetní standardy 16, 37 a 41 a mezinárodní standardy účetního výkaznictví 1, 3 a 9. Toto nařízení vstoupilo v platnost 22. 7. 2021. Příslušné změny začnou jednotlivé společnosti uplatňovat nejpozději prvním dnem účetního období, které začíná 1. ledna 2022 nebo po tomto datu.

ON-LINE PREZENTACE PORTÁLU „DANĚ PRO LIDI“:

Srdečně Vás zveme na on-line prezentaci portálu Daně pro lidi, která proběhne dne 19. 8. 2021 od 10.00 do 10.30 hodin. Více informací zde. Po skončení prezentace každý účastník získá možnost si na 7 dní zdarma vyzkoušet plnou verzi portálu.

ČTVRTÝ ROČNÍK SOUTĚŽE„ÚČETNÍ ROKU“ - NOMINUJTE SVÉHO KANDIDÁTA!

1. června 2021 byl zahájen čtvrtý ročník profesní soutěže ÚČETNÍ ROKU. Soutěž pořádá společnost WOLTERS KLUWER ČR a koná se pod odbornou záštitou Komory certifikovaných účetních a Svazu účetních ČR. Nominace kandidátů na titul ÚČETNÍ ROKU 2021 a ÚČETNÍ FIRMA ROKU 2021 probíhá až do 6. 9. 2021. Přihlášky lze zasílat přes webové stránky www.ucetni-roku.cz

VYUŽIJTE VÝHODNOU LETNÍ NABÍDKU:

Zakoupením výhodného balíčku získáte celý ročník 2021 dvou nebo tří odborných časopisů a ušetříte 10 %.
- BALÍČEK DUO obsahuje časopisy Metodické aktuality a Účetnictví.
BALÍČEK TRIO obsahuje časopisy Metodické aktuality, Účetnictví a Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí.

ČASOPIS METODICKÉ AKTUALITY SVAZU ÚČETNÍCH:

METODICKÉ AKTUALITY – CELÝ ROČNÍK 2021 – v tištěné podobě v našem e-shopu, v digitalizované podobě zde.
- Dne 8. 6. 2021 vyšlo aktuální číslo Metodických aktualit. MA č. 6/2021 vysvětlují aplikaci smluv o zamezení dvojímu zdanění a přinášejí základní přehled změn a novinek týkající se nového zákona o evidenci skutečných majitelů. Naleznete v nich i stanoviska k aktuálním dotazům z praxe z oblasti účetnictví a daní. Aktuální číslo si můžete objednat v našem e-shopu, v digitálním podobě na alza.cz .

ČASOPISY ÚČETNICTVÍ A ÚČETNICTVÍ NEVÝDĚLEČNÝCH ORGANIZACÍ A OBCÍ:

ÚČETNICTVÍ – CELÝ ROČNÍK 2021 – v tištěné podobě v našem e-shopu, v digitalizované podobě zde.
ÚČETNICTVÍ NO A OBCÍ – CELÝ ROČNÍK 2021 – v tištěné podobě v našem e-shopu, v digitalizované podobě zde.
Nejnovější čísla - časopis Účetnictví č. 8/2021 a časopis Účetnictví NO a obcí č. 2/2021.

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ A SEMINÁŘŮ:

Semináře probíhají prezenční formou. Účastník musí doložit očkování nebo negativní výsledek testu na covid. Nebude-li možná prezenční forma, proběhnou semináře formou on-line.

14. 9. 2021
Datové schránky v praxi (lektor: MVDr. Milan Vodička)
17. 9. 2021
Zaměstnanecké benefity (lektor: Ing. Jaroslav Veselka)
27. 9. 2021
Zahraniční obchod se zbožím z pohledu uplatňování DPH a celních předpisů (lektor: Marek Reinoha)

CO VÁM SVAZ ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY NABÍZÍ?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů
  2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků
  3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy
  4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních
  5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady
  6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. Svaz účetních ČR má vlastní metodickou sekci.
  7. Svaz účetních ČR vydává odborné časopisy: Metodické aktuality, Účetnictví, Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí
  8. Společné projekty Svazu účetních ČR a společnosti Poradce podnikatele, spol. s r. o.:

Daněprolidi.cz – společný projekt Poradce podnikatele, spol. s r. o. a Svazu účetních České republiky
Moderní online portál pro daně a účetnictví nabízí spolehlivé a aktuální informace, velké množství praktických funkcí a služeb (Daňová pohotovost, Daňová TV).
Pro zákazniky a členy Svazu účetních ČR a pro účastníky certifikace ICSÚ platí mimořádná sleva 15 %
NOVINKA! Předplatitelé získávají ZDARMA plnou PLUS verzi portálu Zákony pro lidi jako bonus k uhrazenému předplatnému.

Mzdyprolidi.cz
Společnost Poradce podnikatele, spol. s r. o. - partner Svazu účetních České republiky, z. s. - vytvořil odborný portál pro mzdy a personalistiku.
Odborný portál pro mzdy a personalistiku MZDY PRO LIDI je určen zaměstnavatelům, personalistům, mzdovým účetním a ekonomům.
Součástí předplatného je Mzdová pohotovost formou e-mailu nebo on-line rozhovoru.
Kompletní informace o portálu naleznete zde .
NOVINKA! Předplatitelé získávají ZDARMA plnou PLUS verzi portálu Zákony pro lidi jako bonus k uhrazenému předplatnému.

Svaz účetních České republiky, z. s.

Vinohradská 2022/125, 130 00 Praha 3
E-mail: info@svaz-ucetnich.cz