Newsletter SÚ ČR 02-05-2017

2. 5. 2017

Vážení,

dovolujeme si Vás informovat o novinkách a nabídnout školení na aktuální témata.

kompletní info naleznete na http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/

11.05.2017= Elektronická komunikace pro účetní

22.05.2017= Sankce ze zákona o účetnictví - skutkové podstaty

07.06.2017 = Účetní a daňové aktuality

15.06.2017= Řízení o sankcích ze zákona o účetnictví, nový přestupkový zákon

02.09.-09.09.2017 = Zahraniční seminář

Co Vám Svaz účetních České republiky nabízí?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů - viz  http://www.svaz-ucetnich.eu/seminare/

2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků – viz http://www.svaz-ucetnich.eu/organizace.php

3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy

4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních

5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady

6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. SÚ ČR má vlastní Metodickou sekci, k jejím hlavním produktům patří:

Časopis Metodické aktuality Svazu účetních – aktuální nabídka:

• Nejnovější číslo MA č. 5/2017 přináší informace o novinkách a změnách v oblasti elektronické komunikace a elektronických podání. Výrazný posun v oblasti elektronického podepisování, doručování a ověřování dat, ale i identifikace osob představuje nové evropské nařízení eIDAS – seznámíte se s jeho praktickými dopady do českého právního řádu. Autor příspěvku MVDr. Milan Vodička se dále detailněji věnuje elektronickým podáním, zejména vůči správci daně, a problematice elektronického doručování písemností orgány veřejné správy. V závěru publikace naleznete několik stanovisek k dotazům z praxe. Aktuální číslo našeho časopisu si můžete objednat zde.

• Balíček k novele účetních předpisů zahrnuje pět vybraných čísel Metodických aktualit, které se věnují nejdůležitějším změnám v účetních předpisech pro rok 2016, zejména pak sestavení účetní závěrky podnikatelů za účetní období započaté v roce 2016. Balíček lze zakoupit za 315 Kč.

• Celý ročník MA 2016 můžete v rámci mimořádné akce získat za 650 Kč.

• Metodické aktuality pro studenty: Jednotlivá čísla MA/2016 za cenu 50 KčMA/2017 za cenu 60 Kč pro studenty do 26 let. Při objednání je třeba zaslat kopii ISIC nebo jiný doklad prokazující status studenta na adresu velkova@ucetni.cz nebo steidlova@ucetni.cz.

Aktuální informace:

• „Daňový balíček“, který Poslanecká sněmovna (po vrácení Senátem) opětovně schválila dne 4. 4. 2017, v pátek dne 28. 4. 2017 podepsal prezident. Nyní by ho měl podepsat ještě premiér a bude se čekat na jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů. Účinnosti by měl nabýt 15. dnem po vyhlášení. Daňový balíček přinese řadu změn, v oblasti daní z příjmů např. zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě či změnu u výdajových paušálů OSVČ.

• Dne 28. 4. 2017 vydalo Ministerstvo financí ČR nové číslo Zpravodaje MF 4/2017, které přináší shrnutí nově uvedených informací na internetových stránkách MF ČR za měsíc duben 2017.

Legislativní novinky:

• Ve Sbírce zákonů dne 28. 4. 2017 vyšlo nařízení vlády č. 133/2017 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 243/2013 Sb., o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování, ve znění nařízení vlády č. 11/2014 Sb. Nařízení nabývá účinnosti (až na výjimky) 1. 6. 2017. Jak informovalo na svých internetových stránkách Ministerstvo financí, cílem této novely je zatraktivnit fondové podnikání v ČR v reakci na praktické problémy zjištěné při jeho aplikaci. Zejména se ruší investiční limity související s investováním fondů kvalifikovaných investorů. Změny se týkají v dílčích oblastech také fondů kolektivního investování.

Svaz účetních České republiky, z.s.
Jugoslávská 567/16, 120 00  Praha 2