Důležité informace k uplatňování DPH po 1. 1. 2019

2. 1. 2019

1. Změna sazby DPH u hromadné pravidelné přepravy osob

Závěrem roku 2018 byla Parlamentem ČR schválena poslanecká novela zákona č. 235/2004 Sb., kterou se mění zákon o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. V důsledku této legislativní změny by mělo dojít ke snížení sazby DPH u pozemní (s výjimkou dopravy lyžařskými vleky) a vodní hromadné pravidelné dopravy cestujících a jejich zavazadel z 15 % na 10 %. Původně navržená účinnost změny měla být od 1. 1. 2019. Protože však novela nebyla dosud vyhlášena ve Sbírce zákonů, nabude tato novela účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení (viz tisková zpráva GFŘ).

2. Uplatňování vybraných ustanovení zákona o DPH po 1. 1. 2019

S ohledem na prodlevy v legislativním procesu přijetí návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní (sněmovní tisk č. 206), se od 1. 1. 2019 do nabytí účinnosti tohoto zákona uplatní přímý účinek Směrnice Rady (EU) 2017/2455 a Směrnice Rady (EU) 2016/1065.

Jedná se zejména o změny v ustanoveních, která upravují místo plnění při poskytnutí telekomunikačních služeb, služeb vysílání a elektronicky poskytovaných služeb pro osoby nepovinné k dani a registraci do zvláštního režimu jednoho správního místa (režimu mimo EU) pro osoby povinné k dani ze třetích zemí a poukazů.

(Více viz informace GFŘ)